top of page

UČNA POMOČ

in SVETOVANJE

Znane osebnosti z disleksijo


ALBERT EINSTEIN

Učitelji so za A. Einsteina trdili, da je nedružaben, mentalno zaostal za vrstniki, ter da je sanjač. Veljal je za dislektika, ker si ni mogel zapomniti preprostih stvari. Čeprav je razvozlal veliko matematičnih formul njegovega časa, si ni mogel zapomniti mesecev v letu in ravno tako se ni nikoli naučil zavezovanja čevljev.

JIM CARRY

Znani komik se je s težavo prebil skozi šolsko obdobje, bil je tih in ni imel veliko prijateljev. Njegove disleksije niso diagnosticirali, zato so ga v šolskem okolju označili kot motečega. Spoznal je, da ima dar, oziroma sposobnost nasmejati ljudi, kar je tudi izkoristil. Danes nam je vsem dobro znan kot uspešen komik.

LEONARDO DA VINCI

Leonardo da Vinci je bil slikar, grafik, izumitelj, futurist in mislec, ki je imel disleksijo. Na to nakazujejo njegove skice, na katerih je pisal zrcalno, ter iz desne proti levi, kar je tudi značilnost dislektikov levičarjev. Ko je risal in slikal, je bil izredno natančen in tu se vidi vsa njegova genialnost, ki je ravno tako dokaz daru disleksije.

MUHAMMED ALI

Znani boksar, Muhammed Ali, je le s težavo zaključil srednjo šolo, saj je imel težave z branjem, imel je disleksijo. Skozi svojo pot kot profesionalni boksar, je opozarjal javnost na težave z opismenjevanjem šolarjev, ki so ravno tako kot on trpeli za disleksijo.

HANS CHRISTIAN ANDERSEN

H. C. Andersen je ravno tako kot mnogi dislektiki bil zaradi nepoznavanja z njo povezane problematike , kot šolar zaznamovan. Ni veljal za bistrega, bil je odtujen od svojih vrstnikov in učitelji so ga zbadali zaradi njegovih ambicij, da postane pisatelj. Sam izkušnjo šolanja kasneje opiše kot najbolj grenko izkušnjo v njegovem življenju.

STIVEN SPIELBERG

Šele pred nekaj leti je slavni režiser priznal, da ima disleksijo. Zaradi težav se je zatekal v sanjski svet in filme. Sam je povedal, da so filmi postali njegov beg iz realnosti, stran od problemov in travm, ki mu jih je pustila šola. Brati se je naučil dve leti kasneje kot njegovi sošolci in je zaradi tega bil tarča posmeha. Šolanje je zaključil po svojem petdesetem letu.

JENNIFER ANISTON

Tudi igralka se je v šoli borila s čtivom, ki ni hotelo ostati v njeni glavi. Pravi, da se je počutila neumno, saj je imela velike težave s spominom. Njena disleksija se je razkrila, ko je morala h okulistu po očala in ta je odkril, da med branjem njene oči švigajo po papirju. Ko je izvedela kje tiči težava, je vse skupaj postalo veliko lažje in njene travme so dobile obliž.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page